Är du en writer eller en waiter?

Som copywriter eller skribent får jag ofta frågan om var jag hittar min inspiration och hur jag gör för att det inte ska vara så tråkigt att skriva. I grund och botten är jag så klart helt fel person att ställa frågan till, eftersom jag aldrig hade valt det här yrket om jag tyckte att skrivande var världens tråkigaste grej.

Men i och för sig – jag avskyr texter. Inte alla texter, men jag avskyr långa, babbliga, högtravande, byråkratiska och tråkiga texter. Men en text som sticker ut, är spännande, mustig eller uttrycksfull, kan engagera mig oavsett vad den handlar om. Jag kan bli förälskad i en text som slår an de rätta tonerna.

Sitter du och väntar på inspiration?

Det hela kokar egentligen ner på frågan om du är en writer eller en waiter. En professionell skribent sitter inte och väntar på att inspirationen slår till, utan sätter sig och skriver oavsett på vilken sida av sängen hon eller han vaknade den dagen. Hemingway lär en gång ha sagt att "det är inte svårt att skriva. Man bara sätter sig vid ett tangentbord och blöder." (fritt översatt)

Men jag antar att det inte hjälper dig att komma över din skrivkramp? För att bli mer konkret ska jag ge dig sju handfasta tips:


 1. Undanröj alla distraktioner
  Funderar du på om diskmaskinen är startad, leker barnen hoppjerka runt din dator eller piper telefonen efter uppmärksamhet? Se till att du sitter i lugn och ro när du ska skriva något. Stäng dörren, sätt mobilen på ljudlöst och tillåt dig att vara ostörd. Din skrivarstuga kan se ut nästan hur som helst, men den måste ha en dörr som du kan stänga. För mig är musik ett måste – och det måste vara rätt musik till rätt text. Det lägger dessutom en ljudvägg mot allt runtomkring och vaggar in mig i uppgiften.
 2. Skriv om det som engagerar dig
  När du tycker att det är roligt att skriva är det mycket enklare. En no brainer? Ja, men det måste nämnas. Sätt dig in i ämnet – hitta vad du tycker om och brinner för att berätta. Och begränsa dig. När du äger ämnet och gör det till ditt, blir texten en förlängning av dina egna tankar och känslor. Och hur kan du inte gilla det? Skriv inte bara om det som engagerar dig; skriv också på ett sätt som känns spännande. Vad är din ton eller "rösten" i texten du skriver? Full med slang, korthuggen och rapp, byråkratisk, riktad till de redan insatta eller vardaglig och allmängiltig?
 3. Sätt upp delmål och belöna dig själv
  Ta en bensträckare efter varje stycke eller belöna dig själv med en bit kladdkaka när du är klar med en sida. Om det du skriver om är extra svårt (exempelvis en presentation av dig själv eller ditt företag), så förtjänar du att ta en längre paus och koppla bort skrivandet en stund. Det laddar också batterierna inför nästa deluppgift.
 4. Skriv först, editera senare
  Allt du skriver är bättre än det du aldrig skrev. Låt skrivandet gå fort, vara enkelt och flyta på utan självkritik. Det är efteråt du ska gå igenom texten och ta itu med editeringen – det är där det stora jobbet ligger. Om du skriver på uppdrag av någon annan bör du inte polera texten för mycket innan leverans, utan invänta återkoppling innan du gör klart den slutgiltiga versionen.
 5. Skriv tillräckligt bra
  Det går att pilla hur mycket och hur länge som helst med en text. Gör inte det. Om du skriver för ditt eget höga nöjes skull, så kan du låta texten äta upp all din tid, men om du skriver för någon annan, skriver i ditt arbete eller skriver något som ingen kommer att läsa frivilligt – lägg inte ner din själ i texten. Hitta en nivå som är tillräckligt bra för både dig och mottagaren.
 6. Ta pauser och byt miljö
  Sitt inte i en källare när du skriver om naturen och sitt inte tio timmar i sträck framför tangentbordet om din text handlar om mindfulness och avslappning. Faktum är att du aldrig bör sitta i en källare när du skriver eller arbeta tio timmar i sträck. Rör på dig, byt miljö, ta en paus, se något annat – för hur kan din text kännas fri, glad och ledig om du inte känner dig så när du skriver?
 7. Svett, tårar och kaffe
  Fungerar ingen av de ovanstående tipsen? Ibland är det tyvärr bara att torka svetten ur pannan, kavla upp ärmarna, fylla på kaffekoppen och köra. Vissa uppgifter är helt enkelt inte roliga – men förhoppningsvis så finns det en påse med guldmynt som väntar när uppdraget är slutfört. Skriv för den sakens skull, om inget annat.


Viktigast för mig: kaffe + lugn och ro

Trots mina tips kan det ibland vara smärtsamt att skriva ändå. Det tillhör jobbet. Det tillhör alla arbeten. Men oftast är det lustfyllt, njutningsfullt och spännande. För mig är en vit skärm ett löfte, en förhoppning och kanske början på precis vilken berättelse som helst. Första steget på en ny vandring, som kan föra mig var som helst. Vad vill du berätta?

“It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.” – Bilbo, The Lord of the Rings

Om du trots allt ändå inte klarar av att få fram de texter du behöver, så är det egentligen inte heller något problem. Det finns människor som jobbar med att skriva hela dagarna och de tycker till och med att det är roligt. Precis som att du tycker att något annat är roligt, som jag exempelvis aldrig kommer att förstå.

Saknar du något tips?
Kommentera gärna nedan.

Dela!

Mikael Enmalm

Som copywriter gillar jag att tänja på gränserna, hitta de oväntade infallsvinklarna på ditt erbjudande och locka helt nya kundgrupper till ditt varumärke.

Mikael Enmalm
Lämna en kommentar